Στις Ινδίες είναι μια φτωχή χώρα τα παιδάκια ιδίως πεθαίνουν από την πείνα και καθώς περπατούν πέφτουν νεκρά κάτω. Και όμως η κυβέρνηση ξόδεψε τεράστια ποσά για να αποκτήσει την ατομική μπόμπα. Μήπως ο Θεός τους είπε να κάνετε έτσι;
Δηλαδή τα παιδιά στην Ινδία τα τιμωρεί ο Θεός επειδή η κυβέρνησή τους είναι πολεμοχαρής; Λίγο περίεργο δεν είναι αυτό για ένα πάνσοφο, παντοδύναμο και καλοκάγαθο Θεό;
Πριν πάμε σε όποιο άλλο θέμα θέλω να ξεκαθαρίσουμε το Αν υπάρχει Θεός πρώτα, πάνω σε αυτό το τόπικ.
Επειδή θέλει ανάλυση το θέμα, σου έχω ήδη πει ότι ψάχνω να βρω λίγο χρόνο για να το αναλύσουμε. Ίσως αντί να σου αποδείξω εγώ την ανυπαρξία του Θεού να ήταν καλό να μου προσπαθήσεις εσύ να αποδείξεις την ύπαρξή του. Εσύ ισχυρίζεσαι ότι υπάρχει κάτι που κανείς δεν έχει δει, δεν έχει ακούσει και δεν έχει βιώσει. Είναι σαν να ισχυρίζομαι εγώ - και να περιμένω να με πιστέψει όλος ο κόσμος και μάλιστα να το ΑΠΑΙΤΩ κιόλας - ότι υπάρχει κάπου μακριά και έξω από τη διάστασή μας μία γιγαντιαία μέλισσα-βασίλισσα η οποία δημιούργησε το σύμπαν. Απόδειξέ μου εσύ, λοιπόν, ότι αυτή η γιγαντιαία μέλισσα-βασίλισσα η οποία δημιούργησε το σύμπαν δεν υπάρχει.
Περί τους 10.000 προσκυνητές από την Ελλάδα, τη Γεωργία, τη Ρωσία και άλλες περιοχές αναμένονται ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Σουμελά στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά μετά το 1923, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Στα δωμάτια και τα ξενοδοχεία της Τραπεζούντας -την πλησιέστερη πόλη στην Παναγία Σουμελά- η πληρότητα φτάνει το 100% και όσοι δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα εκεί, έκλεισαν δωμάτια σε γειτονικές πόλεις όπως είναι η Σαμψούντα.
Αποστολές για μέλη διοικητικών συμβουλίων, στελέχη και προέδρους ποντιακών συλλόγων έχουν οργανώσει τα δύο δευτεροβάθμια όργανα του ποντιακού ελληνισμού, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).
Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στα «Νέα» ότι η άδεια για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι-σύμβολο των Ποντίων δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Άγκυρα, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει ότι σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες, που είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές τουρκικές εφημερίδες έχουν ασχοληθεί θετικά το τελευταίο διάστημα με την υπόθεση. Οι ίδιες πηγές από την Αθήνα ωστόσο, μολονότι αναγνωρίζουν τον συμβολισμό της κίνησης, εκτιμούν πως η άδεια δόθηκε με το βλέμμα στα έσοδα που θα προσφέρουν οι τουρίστες προσκυνητές στην Τουρκία και ειδικά στην περιοχή της Τραπεζούντας.
Η Θεία Λειτουργία θεωρείται ιστορικής σημασίας, αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο κρατά χαμηλούς τόνους με στόχο να μη δημιουργηθούν επεισόδια. Εκκλησιαστικές πηγές του Πατριαρχείου τονίζουν πως ο κ. Βαρθολομαίος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μία ιστορική και θρησκευτική στιγμή να αμαυρωθεί από έκτροπα, ούτε θέλει η Θεία Λειτουργία να πάρει πολιτική διάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι κατόπιν συζητήσεων με τοπικούς φορείς αποφασίστηκε να μη γίνουν ούτε πολιτιστικές εκδηλώσεις, με δεδομένο επιπλέον ότι από προχθές άρχισε το μουσουλμανικό ραμαζάνι.
Μάλιστα, έχουν γίνει συστάσεις στα μέλη των ποντιακών σωματείων που θα μεταβούν στην περιοχή, να είναι προσεκτικά στη συμπεριφορά τους, ακόμα και στις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να μην προκαλέσουν τους ντόπιους κατοίκους. Πάντως, δεν αποκλείεται στη Μονή να μεταβούν τελικά με δική τους πρωτοβουλία μεμονωμένοι βουλευτές ποντιακής καταγωγής.
Η Θεία Λειτουργία θεωρείται ιστορικής σημασίας, αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο κρατά χαμηλούς τόνους με στόχο να μη δημιουργηθούν επεισόδια. Εκκλησιαστικές πηγές του Πατριαρχείου τονίζουν πως ο κ. Βαρθολομαίος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μία ιστορική και θρησκευτική στιγμή να αμαυρωθεί από έκτροπα, ούτε θέλει η Θεία Λειτουργία να πάρει πολιτική διάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι κατόπιν συζητήσεων με τοπικούς φορείς αποφασίστηκε να μη γίνουν ούτε πολιτιστικές εκδηλώσεις, με δεδομένο επιπλέον ότι από προχθές άρχισε το μουσουλμανικό ραμαζάνι.
Μάλιστα, έχουν γίνει συστάσεις στα μέλη των ποντιακών σωματείων που θα μεταβούν στην περιοχή, να είναι προσεκτικά στη συμπεριφορά τους, ακόμα και στις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να μην προκαλέσουν τους ντόπιους κατοίκους. Πάντως, δεν αποκλείεται στη Μονή να μεταβούν τελικά με δική τους πρωτοβουλία μεμονωμένοι βουλευτές ποντιακής καταγωγής.
Πορωμένοι οι μεν, πορωμένοι και οι δε... Θρησκείες της "Αγάπης" και της "Ειρήνης" σου λένε μετά! Η όλη ιστορία γίνεται για λόγους οικονομικούς, για λόγους πολιτικούς και για λόγους αυτοπροβολής. Ό,τι, δηλαδή, αντιπροσωπεύει η θρησκεία και οι διάφορες εκκλησίες και δόγματα...
Δεν θα έχουν όλοι την ευκαιρία να ανέβουν στην Παναγία Σουμελά για την Θεία Λειτουργία, αφού το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας έθεσε περιορισμό στον αριθμό των προσκυνητών, που θα εισέλθουν με πρόσκληση στο Μοναστήρι.
Συγκεκριμένα μόνο 500 άτομα θα παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία, που θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον αύλειο χώρο της Μονής. Για τους περίπου 10.000 πιστούς που υπολογίζεται ότι θα συρρεύσουν και δε θα καταφέρουν να προσεγγίσουν το Μοναστήρι, έχει προβλεφθεί να υπάρχει απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της Πατριαρχικής λειτουργίας σε γιγαντοοθόνη, που θα τοποθετηθεί σε κοντινό υπαίθριο χώρο.
Η συγκλονιστικότερη στιγμή της λειτουργίας όταν η ποντιακή λύρα αντήχησε στο βουνό του Μελά από το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στο μοναστήρι για πρώτη φορά μετά από 88 χρόνια:
Αγαπητή μου Άννα σε χαιρετώ με ιδιαίτερη χαρά, γιατί βλέπω να φανερώθηκε ένα μέλος πάλι από τους ντροπαλούς, ¨η τους φοβισμένους , ¨η όπως αλλιώς λέγεται. Άντε βρε παιδιά λίγη προσπάθεια ακόμη. Αυτά που θα λέγαμε με την γειτόνισσα και τις απορίες μας, ας τις κουβεντιάζουμε εδώ. Και θα απολαμβάνουν πολλοί περισσότερη κάποια άγνωστη μερίδα των γραφών.
Από κάποιον φίλο στην Ελλάδα που παρακολούθησε την μεγάλη αυτήν γιορτή, αναφέρει για κόσμο από 50,000 έως 80,000. Σκέφτηκε κανείς πόσος θα είναι ο Κόσμος αν ξανά λειτουργήσει η Αγία Σοφία;;; Δεν θα έχει ξανά μαζευτεί τόσος κόσμος σε όποια άλλη λειτουργία ¨η εγκαίνια κάποιου Ναού. Εγώ πιστεύω, ότι όποιος άνθρωπος Χριστιανός με όποιο μέσον μπορεί θα βρίσκεται εκεί.
Εσείς τι γνώμη έχετε;;
άλλ' ώς ο ληστής ομολογώ Σοι, μνύσθητί μου, Κύριε, εν τη Βασιλεία Σου. Όπου γης και ΠατριςΑναφέρετε αυτήν την δημοσίευση